Тайванската президентка Цай Ингвен днес поднесе съболезнования и предложи помощ на

...
Тайванската президентка Цай Ингвен днес поднесе съболезнования и предложи помощ на
Коментари Харесай

Тайван предложи помощ на Китай след смъртоносното земетресение

Тайванската президентка Цай Ингвен днес поднесе съболезнования и предложи помощ на Китай след смъртоносното земетресение, което аргументи гибелта на минимум 116 души и рани стотици късно през вчерашния ден, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че по този начин Тайван е подал ръка на Пекин макар усилването на напрежението през последните четири години. Китай счита демократичния самоуправляващ се остров за своя територия и желае да откри суверенитет върху него с политически и боен напън, показва Ройтерс.

В такава конюнктура тайванската президентка сервира " откровени съболезнования " на фамилиите на починалите при земетресението. " Тайван е подготвен да предложи помощ в отговора на бедствието ", разгласи Цай в обществената мрежа " Екс ".

Тя написа своето обръщение на британски и с опростени китайски писмени знаци, които са употребявани в Китай, само че не и в Тайван, отбелязва Ройтерс.

Цай е поднасяла съболезнования и след предходни естествени бедствия в Китай, в това число смъртоносното земетресение в западната провинция Съчуан предходната година.

Пекин ускорява натиска си върху острова, където идващия месец ще бъдат създадени значими президентски избори.

Днес тайванското министерство на защитата заяви, че хипотетичен китайски метеорологичен балон е прелетял над невралгичния Тайвански пролив през вчерашния ден.

И въпреки летящият обект да е останал надалеч на север от острова, това е третият сходен случай този месец, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР